Podcasttips | Nederland stuurt zijn denkers uit | De Standaard

2022-05-29 07:44:11 By : Ms. Lucy Liang

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

10/03/2022 om 18:09 door Max De Moor

Prikkelende denkers en kritische zielen vinden genoeg stof tot nadenken in Heijne & Van Teutem en The Trojan horse affair. Dolly Parton’s America combineert dan weer feelgood met diepgang.

In twee weken tijd hebben de Ukrainecast van de BBC en The Daily van The New York Times zich in de Engelstalige media ontpopt tot een tandem voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen. Waar de eerste zich uitstekend bedient van een studioformat – interviews met correspondenten, experts en burgers ter plaatse –, confronteert de tweede ons met de oorlogsgruwel aan de hand van reportages, bijvoorbeeld door mee te reizen langs de vluchtroute van meer dan een miljoen Oekraïners.

Ook onze eigen redactie bericht intensief over de oorlog via de podcast DS Vandaag. Journalisten Annelien De Greef en Roeland Termote legden uit welke invloed de oligarchen hebben op Poetin. Ze waarschuwen dat de superrijken viseren, bijvoorbeeld door hun luxejachts af te pakken, niet zonder risico is. Een dag eerder sprak de podcastredactie met drie vrijwilligers die hun leven overhoop hebben gegooid om Oekraïners te hulp te schieten.

Nederland heeft met Thierry Baudet iemand in de Kamer die openlijk Poetin verdedigt. De radicaal-rechtse politicus deelt Ruslands geopolitieke en ideologische visie op Europa. Wat maakt die zo aantrekkelijk voor een Nederlander? Politiek verslaggever Mark Lievisse Adriaanse volgt Baudet al jaren en legt het uit in NRC Vandaag.

1. Bas Heijne en Simon van Teutem, intellectuele sparringpartners

Simon van Teutem behaalde de beste resultaten van de 250 bachelorstudenten aan de politieke faculteit van Oxford en schrijft geregeld artikels voor het Nederlandse De Correspondent. Volgens mediawatchers Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping rolt zijn naam al even over de tongen in journalistiek Nederland, maar de 24-jarige wonderboy wordt nu echt boven het doopvont gehouden. Samen met intellectueel zwaargewicht Bas Heijne zal hij de grote thema’s van onze tijd behandelen in de podcast Heijne & Van Teutem, een productie van NRC.

Heijne & Van Teutem, het klinkt ook wel als een sympathiek schrijnwerkersbedrijfje uit Zwolle. Het doet vermoeden dat er ook ruimte is voor zelfrelativering, maar al bij al blijft het toch redelijk ernstig in de eerste aflevering. Daarin spreekt het duo met filosoof Cees Zweistra over het afbrokkelende vertrouwen in onze samenleving, met complotdenkers als ergste uitwas. Over het onderwerp is al veel inkt gevloeid, maar de sprekers doen meer dan herkauwen. Met hun snelle replieken en losse conversatiestijl ontwijken Heijne en Van Teutem ook de valkuil van overdreven zwaarwichtigheid.

Ondertussen hebben ze al een tweede aflevering opgenomen waarin ze korter op de bal spelen. Met Beatrice de Graaf, professor geschiedenis en terrorisme-expert, spreken ze over het wereldbeeld van Poetin.

Wie Simon van Teutem beter wil leren kennen, kan naar het uitgebreide interview luisteren dat Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping met hem hadden in de mediapodcast POM .

Beluister ‘Heijne & Van Teutem’ >

Beluister ‘POM, podcast over media, technologie en ondernemen’ >

2. Hamza Syed en Brian Reed, journalisten met een doel

Op 2 april komt Brian Reed naar het podcastfestival van De Standaard. Een maand geleden loste de podcastjournalist achter S-town zijn tweede grote project. De acht afleveringen van The Trojan horse affair zijn bij momenten taaie kost, schreef ik deze week in een recensie. Maar het is ook indrukwekkende onderzoeksjournalistiek over structureel racisme in het Verenigd Koninkrijk.

De reacties in de Britse pers zijn intrigerend. Reed en zijn collega Hamza Syed leggen bloot hoe een dubieuze brandbrief die wees op zogenoemde moslim-extremistische infiltratie binnen schoolbesturen, politici tot handelen aanzette. Nochtans waren er van meet af aan twijfels bij de authenticiteit van de brief. Michael Gove, toen minister van Onderwijs, citeerde er zelfs uit, hoewel hij op de hoogte was van de twijfels. Dat is nieuws, toch? De meeste media lieten het gewoon links liggen.

Is dat (alweer) te wijten aan een brief? Een dag voor de lancering van de podcast ontvingen verschillende redacties een bericht van het departement onderwijs. Die lichtte hen fijntjes in dat verschillende betrokkenen bij het schandaal juridische bescherming genieten. Erover schrijven is dus niet zonder risico. Hamza Syed en Brian Reed hebben het in een interview met New York Magazine over een poging tot intimidatie.

Al zou het ook kunnen dat ze geen vrienden hebben gemaakt met hun portret van de Britse pers. De media komen naar voren als laconiek en volgzaam. In de voorbije twee weken klonk er in The Times en The Guardiandan ook steeds fellere kritiek op de ‘vooringenomen journalistiek’ van Reed en Syed. Hamza Syed wijst erop dat dit precies de dynamiek is die hun onderzoek aan de kaak stelt. ‘Het is zo meta dat mijn hoofd ervan tolt’, zei hij aan New York Magazine. Producenten The New York Times en Serial benadrukken dat de podcast aan uitgebreide factchecks werd onderworpen.

Het debat komt ongetwijfeld aan bod op het DS Podcastfestival, maar luister The Trojan horse affairvooral eerst zelf.

Beluister ‘The Trojan horse affair’ >

3. Dolly Parton, zangeres en grote vereniger

‘Mocht de zangeres, actrice, zakenvrouw en filantrope, één van de beroemdste levende zielen ter wereld, straks eindelijk zwichten voor de vele smeekbedes en zich met de verkiezingen werkelijk kandidaat stellen, dan is de kans groot dat Amerika zich in 2024 kan verheugen in zijn eerste vrouwelijke president in de geschiedenis’, schreef Christophe Vekeman over Dolly Parton in zijn recensie van haar thrillerdebuut. De verenigende kracht van Dolly Parton in een diep verdeeld Amerika is ook het uitgangspunt van Dolly Parton’s America.

Wie deze podcast uit 2019 nog niet kende, heeft uren luisterplezier voor de boeg. In 9 afleveringen duikt Jad Abumrad, oprichter en tot voor kort presentator van Radiolab, in het leven en werk van het Amerikaanse icoon. Door een speling van het lot heeft hij een bijzondere toegangspoort tot Dolly: zijn vader was ooit haar dokter en sindsdien zijn ze bevriend. Het helpt ook dat Abumrad oorspronkelijk weinig voeling had met Dolly Partons muziek. Daardoor is het gemakkelijk om je ook vanuit het verre België mee te laten voeren naar de ‘Dollyverse’.

Gekende neveneffecten van deze podcast: best-of-compilaties van Dolly Parton beluisteren op hoog volume.

Beluister ‘Dolly Parton’s America’ >

Wat vind je van de podcasttips? Of heb je zelf nog iets beluisterd dat meer mensen moeten leren kennen? Laat het me weten op podcasttips@standaard.be.

Meer tips? Abonneer je gratis op de nieuwsbrief via standaard.be/nieuwsbrieven.

Als je deze tips op je smartphone leest, openen de afleveringen rechtstreeks in de podcast-app van De Standaard. Zo kun je ze meteen beluisteren. Alle tips die in deze nieuwsbrief staan, vind je in de app ook onder de knop ‘Ontdekken’. Heb je de app nog niet? Download hem hier.

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

Podcasttips , Dolly Parton , Brian Reed , Bas Heijne

Mijn ouders hebben een gele bloem ­geplukt in de tuin, maar ik ben ze kwijtgeraakt tijdens een fiets...

Een gloednieuwe podcast van De Standaard duikt in de geheime geschiedenis van de spermabank in ons l...

De VRT reist langs de gaybars van Limburg op zoek naar sporen van een overleden slager uit Vlijtinge...

Hebt u een podcast gehoord die u graag wil delen? Laat het weten aan redacteur Max De Moor. Hij tipt elke week de beste podcasts.

‘België kan alleen hervormen met het mes op de keel’, betreuren de voormalige kabinetschefs van Mart...

De tijd dat (witte) comedians onbekommerd het n-woord konden gebruiken op het podium, ligt al enige ...

Spring, zoek je evenwicht, vlieg op de wind onder je vleugels. Deze en andere levenslessen van weten...

Met een ‘volks en muzikaal gebeuren’ wil Frontnacht nationalisten uit Vlaanderen en daarbuiten samen...